fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Ce urmari ar putea sa nasca un razboi economic intre Rusia si Uniunea Europeana si cat de interconectate sunt economiile celor doua parti

Sanctiunile pe care Vestul le-ar putea sa le mai impuna Rusiei ar putea sa declanseze o noua criza economica mondiala. Acum, pretul pe barilul de petrol este de 200 de dolari, rezervele de gaz in Vestul Europei incep sa se subtieze iar economia globala este in continuare destul de fragile, recesiunea putand sa izbucneasca aproape oricand. Leguitorii Uniunii Europene analizeaza, in continuare, modul in care vor sanctiona Rusia pentru dezastrul aviatic din estul Ucrainei care a avut loc saptamana trecuta.

Scenariul unui colaps economic poate fi usor de schitat. Fiecare crah economic ce a survenit incepand cu 1973 a fost asociat cu o crestere a preturilor la energie. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie la nivel mondial si ii livreaza Europei o treime din consumul de gaz. Insanatosirea economiei americane dupa recesiunea din perioada 2008 – 2009 a fost destul de palida, daca ar fi sa ne raportam la standardele ei istorice, iar Uniunea Europeana abia ce isi revine. Extinderea unei pandemii economice depinde de modul in care Vestul va continua sa sanctioneze Rusia si de modul in care Rusia va raspunde acestor sanctiuni.

Tinand cont de furia cetatenilor europeni dupa ce 298 de oameni au murit in urma tragicului dezastru aviatic din Ucraina, liderilor Uniunii Europene li se solicita sa adopte o pozitie mult mai hotarata in raporturile cu Rusia. Acestia au dezbatut pe marginea faptului ca ar putea sa impuna restrictii pe circulatia capitalului dinspre Rusia si restrictii pe exporturile de tehnologie militara si pe energie. Aceste masuri ar provoca o unda de soc in economia Rusiei, dar ar putea sa il determine si pe Vladimir Putin sa opreasca exporturile de petrol si gaze, reorientandu-se spre China, ca piata de desfacere alternativa.

would-sanctions-against-russia-even-workDaca se va intra in a treia faza a sanctiunilor ce vor fi impuse Rusiei, fata de care, pana acum, au opus rezistenta Franta, Italia si Germania, atunci toate sectoarele economiei rusesti ar fi lovite si, practic, Rusia nu ar mai putea face afaceri cu Uniunea Europeana si America de Nord. Exporturile de energie ale Rusiei ar scadea cu peste 80% si s-ar clasa cu mult sub cartelul celor din OPEC. In acest caz, pretul pe barilul de petrol ar sari peste 200 de dolari iar pretul la gaze s-ar mari considerabil. In acest caz, marele pierzator ar fi Rusia iar alti furnizori de energie vor fi stimulate sa tina, in prima instant, la un nivel destul de jos preturile pentru a atrage clientii Rusiei.

Acum o suta de ani, in ultima saptamana a lui iulie 1914, Imperiul Austro-Ungar ii dadea un ultimatum Serbiei, vinovata pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Pana la acel moment, asasinatul parea sa fie o chestiune locala. Situatia de-acum seamana putin cu cea de-atunci, cu Uniunea Europeana amenintand si dand declaratii, dar tematoare la a-l provoca, decisiv, pe Putin. De partea cealalta, presedintele Federatiei din Rusia este constient de pericolul economic care ar putea sa loveasca Rusia.

Marile puteri economice din Europa au, insa, multe de sacrificat. Germania importa din Rusia bunuri si servicii in valoare de 38 de miliarde de euro si exporta in valoare de 36 de miliarde de euro. Germania este cel mai mare partener de schimburi comerciale cu Rusia. Industria producatoare de automobile si industria petro-chimica vor avea de suferit urmari seminificative din cauza unui razboi economic cu Rusia. In plus, 25.000 de nemti ar putea sa isi piarda slujbele.

Franta importa din Rusia bunuri si servicii in valoare de 10,3 miliarde de euro si exporta in valoare de 7,7 miliare de euro. In plus, contractul de 1,2 miliarde de euro pentru navele Mistral cantareste foarte greu. Cea mai mare achizitie de armament a Rusiei din istoria moderna sustine 1000 de locuri de munca in docurile si santierele navale ale Frantei.

putin5

Cat de afectata este, pana acum, economia Rusiei, dupa sanctiunile impuse de SUA si Uniunea Europeana

De cand a inceput criza din Ucraina, economia Rusiei a inceput sa se poticneasca. Anul trecut a avut o crestere de 1,3% dar anul acesta, intre ianuarie si martie, a inregistrat o scadere de 0,5% iar intre aprilie si iunie nu a crescut deloc.

Sanctiunile viitoare ar putea avea un impact puternic asupra economiei fragile a Rusiei. Cu toate ca cele impuse pana acum sunt modeste, a inceput sa devina clar pentru toata lumea ca investitorii au inceput sa isi retraga capitalurile din Rusia. In primele sase luni ale anului, capitalul retras din tara insuma 75 de miliarde de dolari, conform estimarilor oferite de Banca Centrala a Rusiei. Suma depaseste cantitatea retrasa anul trecut, care s-a ridicat la 63 de miliarde de dolari. Banca Mondiala estimeaza ca, pana la finalul anului, daca criza din Ucraina va continua, Rusia va avea o gaura de 100 de miliarde de dolari in ceea ce priveste investitiile straine.

Rusia si-a facut lejer, loc, in grupul BRIC, avand o crestere economica spectaculoasa, dar OECD a anuntat ca, in urma evenimentelor din Ucraina, economia Rusiei va creste cu doar 0,5% I acest an, in timp ce FMI-ul prevede o crestere de doar 0,2%. Cifrele sunt departe de cele inregistrate in 2007, atunci cand economia Rusiei a crescut cu 8,5%. Atunci, exporturile energetic au alimentat cresterea consumului intern.

Citeste aici tot articolul!

Marea Britanie importa bunuri si servicii din Rusia in valoare de 8 miliarde de euro si exporturile totalizeaza 4,6 miliarde de euro. Britanicii ar fi cel mai putin afectati de un razboi economic cu Rusia si doar 1% din exporturile britanice se duc in Rusia. In aceasta cifra nu sunt inclusi si banii rusilor care circula prin offshorurile britanice. Peste 50 de companii rusesti sunt listate pe Bursa de la Londra.

Olanda importa din Rusia in valoare de 29 de miliarde de euro si exporturile totalizeaza 8 miliarde de euro. Olandezii sunt unul dintre cei mai importanti parteneri de schimburi comerciale cu Rusia. Olanda are cel mai mare deficit comercial cu Rusia iar afaceri mari olandeze precum Unilever, Heineken sau Shell au o prezenta importanta in Rusia.

Polonia importa bunuri si servicii din Rusia in cuantum de 18,6 miliarde de euro si exporturile se ridica la 8,1 miliarde de euro. Dependenta energetica a tarilor din Europa Centrala reprezinta punctul cel mai vulnerabil in relatia cu Rusia.  Polonia primeste 80% din consumul de gaze naturale din Rusia iar statele Baltice si Finlanda sunt 100% dependente de gazul rusesc. Aceste tari sunt cele mai vulnerabile daca Rusia trece, la randul sau, la repercusiuni.

Italia importa din Rusia in valoare de 20 de miliarde de euro si exporta de 10,8 miliarde de euro. Eni, gigantul energetic Italian, investeste 17 miliarde de euro in constructia gazoductului South Stream si este unul dintre cei mai de baza parteneri ai Gazpromului. In luna mai a acestui an, Gazprom a cumparat 13% din Pirelli iar exporturile bunurilor de lux italiene in Rusia vor scadea in acest an cu peste 6%.

Russian Sanctions table

Related posts

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

De ce Serbia este, acum, o parte a soluției, nu problema din Balcani

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

3 comments

avatar
Pisti July 23, 2014 at 9:20 pm

“Analistii” “uita” ceva extrem de important:
Chiar daca exporta mai putin Rusiei, economiile lor pot suferi mult mai mult fiindca:
Nu pot produce la fel de mult fara energie, lasand asa sute de mii de oameni fara munca, ceea ce ar creste nemultumirea populatiei, revolte si schimbari sociale mai mari decat isi pot permite multe guverne oricum falimentare.
Importurile din Rusia sunt greu de inlocuit in cazul metalelor pretioase si semipretioase precum litiul, de exemplu, Rusia fiind singura tara in acest moment cu o capacitate de extractie si procesare suficienta pentru satisface cerintele la nivel mondial.
E probabil ca alti jucatori importanti, precum Iranul, in cazul gazului, sa dea o palma tuturor ce pana acum il marginalizau cu embargouri si amenintari aiurea. Actiuni ridicole din moment ce marinimoasa sua a propus ridicarea embargoului la export de titei a Iranului pentru 6 luni… Adica atat cat cred ei ca au nevoie pana gasesc alta solutie, si trimit iarasi Iranul la colt…
sua nu doar ca nu are capacitatea, nici macar vointa nu are in a inlocui prin exporturi catre ue a ceea ce nu vor putea cumpara din Rusia, fiindca nici acum nu s-au pus inca de acord cu exportul gazului lichefiat, de exemplu, nementionand ca un volum de export de gaze asa de mari, necesita ani, sau in conditiile economice de azi ale sua, ce fiecare an trebuie sa gaseasca de unde fura aur ca sa poate imprima hartie colorata in verde, fara valoare, pentru a nu intra in faliment… Ar putea fi 15-20 de ani… Ma intreb, pana atunci cum vor functiona fabricile ramase fara gaz din cauza trufiei sua? Cum se vor incalzi oamenii dupa ce vor arde toate padurile si hartiile in urmatorii 10 ani?
Si, pana la urma, o ue debila e planul perfect pentru sua pentru a ramane aici cu militari, arme si sa provoace in continuare tulburari sociale in tari neatinse inca, sub numele de democratizare, de unde vor putea in continuare sa fure depozitele de aur.

Reply
avatar
sase sase July 24, 2014 at 4:31 am

SUA isi urmeresc interesele economice si politice.Care sunt acestea? In primul rand a inlocui dependenta Europei fata de materiile prime din Rusia cu dependenta de capitalul american.In al doilea rand mentinerea si extinderea spre Rusia a pozitiei de jandarm mondial care sa dirijeze toata economia si politica in lume pe principiul cine nu este cu noi este impotriva noastra.In acelasi timp , Rusia ca putere mare din punct de vedere militar se opune acestei politici si va lua contramasurile necesare.Amandoua aceste puteri vor face asete lucruri pe spinarea europenilor, care vor fi privati si de capital si de resurse si al caror nivel de trai va scadea dramatic fata de cel de acum.SUA , nefiind atat de dependente de economia Rusiei nu vor fi afectate, iar Rusia se va orienta spre dezvoltarea relatiilor cu China si alte tari din Asia, in timp ce Europa va fi lasata sa se descurce cu ce are.

Reply
avatar
Hmmm August 9, 2014 at 3:59 pm

“Tinand cont de furia cetatenilor europeni dupa ce 298 de oameni au murit in urma tragicului dezastru aviatic din Ucraina…” e o problema aici, inca nu e absolut clar cine e autorul, pana acum e doar multa propaganda si manipulare, care nu sunt monopol rusesc exclusiv

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia