fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Ambitiile Rusiei in Gagauzia si cum vrea sa puna mana pe gurile Dunarii; cat conteaza alegerile din Republica Moldova

Pe 27 iunie, Moldova a semnat acordul de asociere economica si politica cu Uniunea Europeana. Este primul pas spre drumul catre accederea in UE. Poate Moldova sa ajunga vreodata sa aiba calitatea de membru NATO? Ramane de vazut… Intr-unul din colturile uitate, parca, de lume (si nu, nu este vorba despre Transnistria), 160.000 de oameni refuza sa auda de UE. Este vorba despre Gagauzia, o provincie din Republica Moldova care si-a castigat autonomia in 1994.

Atunci cand Rusia a anexat Crimeea, toata lumea se astepta ca Moldova sa fie urmatoarea pe lista lui Putin. Un scenariu similar putea fi pus in practica si aici gratie celor 1000 de soldati rusi care se afla la granita cu Transnistria. Gagauzia, in schimb, si-a manifestat la randul sau dorinta de a se separa de guvernul central de la Chisinau si sa isi declare independenta. Totul se petrecea la 2 februarie, in acest an.

 

Evolutie_Transnistria-300x237Ce inseamna Gagauzia?

Gagauzia este o provincie autonoma formata din etnici turci dar, care, sunt de religie crestin-ortodoxa. Odinioara, aici si-au gasit refugiul inca din secolul al XVIII-lea etnicii turci care au refuzat islamismul si s-au convertit la crestinism. Pe vremea aceea, acest teritoriu romanesc avea o oarece independenta fata de Imperiul Otoman iar, in era sovietica, rusa a ajuns sa fie a doua limba vorbita in aceasta enclava. In Gagauzia locuiesc 160.000 de oameni care reprezinta 3,5% din populatia Moldovei in patru regiuni non-adiacente, localizate in sudul Moldovei, intre Odesa, la est si judetele romanesti Vaslui si Galati, la Vest. Moldova si-a castigat independenta in fata Uniunii Sovietice pe 27 august 1991, dar a ramas in sfera de influenta a rusilor pana in 2009, atunci cand un guvern de coalitie pro-europeana a preluat controlul tarii, dupa ce populatia a iesit in strada la inceputul lui aprilie, cerandu-i presedintelui comunist Vladimir Voronin, de la acea vreme, sa plece.

 

toate-etnii

 

Moldova isi schimba cursul, Gagauzia vrea cu Rusia

Comrat este capitala provinciei autonome Gagauzia. Aici, timpul pare sa fi stat in loc inca din secolul 18. Casele sunt din chirpici, drumurile sunt desfundate iar asfaltul este un concept de care autoritatile de-aici nu par sa fi auzit. Cei 75.000 de locuitori ai acestui oras se pot plimba pe bulevardul Lenin iar statuia fostului dictator rus vegheaza asupra acestui peisaj decrepit.

Aici, se prind aproape numai programele tv rusesti. Vladimir Putin este glorificat in fiecare zi. Dar gagauzii stiu ca drumul lor este spre Uniunea Eurasiatica, nu spre cea Europeana. 98% din populatie a votat cu “DA!” la referendum. Un “DA!” hotarat. Rusia este marele salvator al acestei populatii, ramasa credincioasa Moscovei.

In septembrie 2013, Rusia impunea primul embargo Moldovei, de cand oficialii de la Chisinau au inceput discutiile cu Bruxelles pentru semnarea acordului de asociere. Putin interzicea importul vinului moldovenesc, insa produsele viticole din Gagauzia si Transnistria nu au suportat acest embargo. Pe 2 iulie, Rusia interzicea importul fructelor si legumelor moldovenesti, cu exceptia celor care proveneau din Transnistria si Gagauzia, cele doua enclave pro-ruse.

In Soroca, moldovenii si-au vandut recoltele aproape numai in Rusia. Este sezonul de cules de mere si, odata impus embargoul, acesti mici agricultori trebuie sa isi gaseasca alte piete de desfacere. Capitalismul se invata pe propria piele. In 2013, Rusia a importat produse agricole moldovenesti in valoare de 988 de milioane de dolari.

Gagauzii nu vor sa pateasca acelasi lucru. Aici, agricultura este singura sursa de venit pentru un loc napastuit.

Mihai Formuzal, presedintele republicii autonome Gagauzia, pe 5 iunie 2014

Noi vrem sa ramanem in granitele Moldovei si sa ne mentinem statutul de regiune autonoma. Dar guvernul central a adoptat un curs al lucrurilor care va diviza tara. Ei vor ca Moldova sa se alature NATO si UE. Noi, cei din Gagauzia si cei din Transnistria ne opunem. Daca Moldova semneaza acordul de asociere cu UE si il implementeaza, atunci economia noastra se va prabusi. Populatia noastra este de 160.000 de locuitori. 33.000 lucreaza peste hotare, 25.000 in Rusia. Vinul pe care il producem si recolta noastra agricola sunt vandute in Rusia. Noi nu putem sa vindem catre UE. Daca Rusia nu ne va mai sustine, atunci vom fi saraci lipiti pamantul. De-aceea, daca Moldova vrea sa incheie un acord cu UE, atunci trebuie sa ne lase sa ne declaram independenta!


Asadar, autoritatile din Gagauzia au anuntat ca vor sa continue sa exporte fructe in Rusia si i-au invitat pe inspectorii rusi sa le certifice stocul de fructe si de legume. Mai mult, Gagauzia vrea sa lege noi relatii comerciale separat de cele pe care Moldova le are cu Rusia.


44284_1398097914Ambitiile Rusiei in Gagauzia

Pentru Rusia, acesti oameni sarmani din Gagauzia reprezinta un atu pentru a interveni in cursul politicii moldovenesti. Exista multe speculatii cum ca Rusia se ambitioneaza sa consolideze pozitia Gagauziei fata de Moldova precum si cea a Bugeacului. Atunci cand Basarabia s-a integrat in Uniunea Sovietica dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, teritoriile slave din sudul si nordul Basarabiei au facut parte din Republica Sovietica Socialista Ucraina.

Separatismul gagauzilor este alimentat, in mare parte, de o posibila unificare a Moldovei cu Romania. In provincia autonoma s-au schimbat cateva legi. Una dintre ele stabileste faptul ca cei care vor promova unionismul si unificarea Moldovei cu Romania vor fi intemnitati pentru o perioada de 15 ani.

Formuzal, guvernatorul Gagauziei, sustine ca interesul acestei provincii autonome este de a-si cere independenta daca Moldova o sa doreasca sa intre in Uniunea Europeana. Autoritatile moldovenesti i-au acuzat pe oficialii din Gagauzia ca au pregatit o strategie, la Moscova, pentru a infiinta un batalion in Bugeac care sa inchege un stat in stat langa judetul Galati.

Daca Gagauzia se va atasa de Bugeac si va forma un coridor prin Bender (Moldova), atunci, noua republica Transnistreano-Odessa va avea aproape acelasi numar a populatiei ca Moldova! Avand acces la fluviul Dunarea si la Marea Neagra, aceasta regiune va avea mult mai multe sanse de a se afirma economic, spre deosebire de Republica Moldova, care va fi complet izolata. In plus, fortele rusesti vor fi mult mai aproape de Constanta, cel de-al doilea mare port din Uniunea Europeana, acolo unde exista o baza NATO.

 

 

Ajunge Moldova pe mana comunistilor?

La fel ca in cazul Transnistriei, Rusia se infatiseaza ca o salvatoare pentru populatia care a ramas credincioasa Moscovei. Evident, influenta rusilor se va simti in noiembrie, si mai ales pe 30, atunci cand vor avea loc alegerile generale. O prabusire a guvernului pro-european si reintoarcerea comunistilor moldoveni la putere ar insemna ca Rusia va controla mult mai bine Moldova.

Conform ultimului sondaj realizat in perioada 7 – 27 iunie, cinci partide au sanse mari ca sa acceada in viitorul Legislativ. Este vorba despre PCRM cu 25%, urmat de PLDM cu 18%, PD cu 10% si PL cu 8%. Celelalte formatiuni ar avea sub pragul electoral. 25% dintre cei intervievati nu au dorit sa raspunda.

Related posts

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Pariul riscant al Rusiei în Orientul Mijlociu. Cum încearcă Kremlin să gestioneze conflictul dintre Turcia și kurzi

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

Turcia continuă să blocheze planul NATO de apărare a zonei estice

Adelina Miron

Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale și victoria lui Klaus Iohannis: „Românii au spus că este suficient!”

Europolitics.ro

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

9 comments

avatar
Iancu Jianu August 22, 2014 at 9:18 am

Asa cum am mai spus, trebuie sa luam rapid Bugeacul de la ucrainieni si sa ne unim cu Moldova.
In schimbul Bugeacului insa trebuie sa cedam Transnistria (altfel nu se poate), iar frontiera trebuie sa fie exact pe Nistru.
Rusii n-au decat sa obtina iesire la mare pentru Transnistria, dar dincolo de Limanul Nistrului, adica intre orasul Odessa si Nistru.
Odessa trebuie lasata insa ucrainienilor, care trebuie sa ramana si ei cu iesire la mare.
Cat despre teritoriile de nord ale Romaniei Mari (regiunea Cernauti, Basarabia de Nord si Tinutul Hertei), ele trebuie sa ramana deocamdata la Ucraina, in asteptarea unor vremuri mai favorabile.

Cat timp insa vom fi condusi de lachei si spioni dubli sau tripli, cum este nefericitul acesta de Basescu, dar si alte fete palide de teapa lui, toate acestea nu se vor intampla, ba chiar va fi mai rau, asa cum ati citit deja in articolul de mai sus.

In final, doresc sa adresez felicitari atat autorilor acestui articol, cat si intregii redactii a acestui sit, de altfel foarte bine informat si obiectiv.
Asa se face istoria, cum a spus Tacitus acum 1900 de ani: sine ira et studio (fara ura si partinire).

Reply
avatar
europolitics.ro August 22, 2014 at 10:22 am

Va multumim foarte mult!

Reply
avatar
Goe September 8, 2014 at 10:23 pm

Daca tu crezi ca pontanacul si adunatura lui de impostori si infractori ar face mai mult, ar cam fi momentul sa te cauti la bostanel. Aia ar da rusilor si Moldoova noastra, numai lor sa le fie bine. Daca pontanacul l-a batut pe tac’su, bolnav la pat de I-a rupt piciorul, crezi ca ii pasa lui de Romania?

Reply
avatar
Daniel September 3, 2014 at 2:10 pm

Asta e, nu doar cei 160.000 de oameni din Gagauzia refuza sa auda de UE, in jur de jumatate din cetatenii tarilor UE nu mai vor sa auda de UE. Moldova trebuia sa faca schimb de mult cu Ucraina, Transnistria contra altui teritoriu locuit de romani din Ucraina, cat inca transnistrienii ar fi fost de acord sa treaca la Ucraina, acum nu mai e cazul. Nu cred insa ca Ucrainienii ar fi acceptat sa renunte la Bugeac, deci iesirea la Dunare, pentru Transnistria, dar poate ar fi acceptat in cazul Basarabiei de Nord.

Reply
avatar
Corina September 8, 2014 at 8:26 pm

Imi place acest articol. Nu stiam prea multe despre Gagauzia asta (ce nume!) si doream de mult sa aflu. As vrea sa citesc mai mult despre Gagauzia. Astept cu interes cat mai multe detalii…fotografii, oameni ai locului, economie, etc.

Reply
avatar
europolitics.ro September 8, 2014 at 8:41 pm Reply
avatar
Corina September 9, 2014 at 1:04 am

Eu va multumesc si va salut din Alaska. Aici e mare interes pt. ce se intampla in Europa de Est. O zi buna redactiei!

Reply
avatar
roland September 15, 2014 at 5:28 pm

Corina,tu faci “misto” ???

Reply
avatar
Constantin March 14, 2016 at 8:12 am

Apropo de Mihail Formuzal, ăla care promova intens relațiile cu Rusia- omul a emigrat bine merci în Germania iar fiica sa a plecat în Australia. Asta ca sa înțelegeți politicienii pro ruși din R.Moldova.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia