fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Energie

Fostul bloc sovietic, la mana lui Putin: cine “joaca” cu Rusia si cu interesele sale energetice

Criza din Ucraina a divizat statele din fostul bloc sovietic. Doborarea cursei Malaesya Airlines a dat nastere la numeroase reactii care tradeaza interesele economice si energetice ale Europei Centrale si de Est.

Precautia multor state nu este surprinzatoare: o serie de sateliti ai fostei Uniuni Sovietice au dezvoltat relatii economice foarte stranse cu Rusia in ultimii ani, iar acest lucru le impiedica sa faca o opozitie puternica impotriva unuia dintre marii furnizori de gaze si petrol din lume. Desi liderii tuturor statelor civilizate au condamnat anexarea Crimeei, acestia sunt divizati pe tema masurilor viitoare ce trebuie sa fie impuse statului condus de Vladimir Putin. Aceste diferente sunt dictate, in mare, de legaturile economice cu Moscova pe care le-ar supune unui risc nedorit.

Din unele puncte de vedere, diferentele de opinii din fostul bloc sovietic pot fi puse in oglinda cu cele din Vest: Franta si Germania au continuat sa cultive relatii economice cu Rusia in timp ce SUA a adoptat o alta politica, preferand sa limiteze acest lucru.

Atunci cand s-a prabusit avionul cursei malaiesyene, Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, a preferat sa spuna ca vina Rusiei “nu este clara”, preferand sa fie mult mai precauta decat Barack Obama, presedintele SUA, care a legat doborarea avionului de separatistii pro-rusi din Ucraina, dotati cu “echipamentul sofisticat ce vine din Rusia”. Cliseele Razboiului Rece sunt simplu de adaugat. Guvernele de la Praga si Bratislava au reactionat in aceeasi maniera precum cabinetele din Paris si Viena.

Vecinii Rusiei, fostii sateliti din blocul sovietic, au parte de putine optiuni la indemana. Regiunea are o dependenta istorica fata de gazul natural si petrolul rusesc. Relatiile economice au devenit si mai stranse dupa ce criza financiara din 2008-2009 a aruncat o serie de tari in bratele gazului rusesc. Atunci cand pietele din Vest s-au scufundat in criza, tari precum Cehia s-au reorientat spre Rusia, China si alte piete din Est pentru a gasi noi oportunitati.

Tarile din Grupul Visegrad (Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia) sunt printre cele mai expuse la o eventuala criza energetica. Productia interna a acestor state este dependenta de importurile de resurse energetice precum petrolul si gazul natural. Slovacia ar putea fi cea mai lovita intrucat depinde cel mai mult de gazul rusesc.

Singurele state care au, cel putin la nivel declarativ, o atitudine mult mai virulenta impotriva Rusiei sunt Polonia, tarile Baltice si Romania. Toate aceste tari se tem pentru integritatea teritoriala din cauza proximitatii Rusiei si incearca sa limiteze influenta rusilor pe teritoriul lor. In Estonia si Letonia 30% din populatia acestor tari este formata din etnici rusi.

Dupa prabusirea avionului, liderii tarilor Baltice au cerut o investigatie internationala si multi politicieni s-au ingramadit sa acuze Moscova pentru rolul sau si pentru ca a furnizat arme separatistilor ucraineni.


South Stream avanseaza: Rusia pune gaz pe foc si divide Uniunea Europeana
rusia3

Inca de la inceputul crizei din Ucraina, Uniunea Europeana si-a pus problema de a gasi noi furnizaori de gaze naturale. Tensiunile dintre Uniunea Europeana si Rusia au escaladat, dar propunerea rusilor de a construi reteaua de conducte de gaze South Stream imparte in doua tarile de pe Batranul Continent.

Proiectul este extrem de controversat. Pe termen scurt, exista o serie de beneficii economice substantiale. Pe termen lung, Uniunea Europeana isi manifesta ingrijorarea privind marirea dependentei fata de gazul rusesc si subrezirea securitatii energetice.

Oficialii din Vest au reusit sa blocheze, deocamdata, constructia proiectului, pe temeiul ca Rusia ar putea sa isi creasca avantajul pe care il are in fata Ucrainei si al Europei la masa negocierilor privind politica energetica.

Citeste tot articolul aici!

 

Polonia

Radek Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei, a reactionat cel mai dur. “Asa se intampla atunci cand ii ajuti pe banditi cu arme de o tehnologie avansata”. Inca de la inceputul crizei din Ucraina, Polonia a cautat mai multe masuri de precautie din partea NATO si a SUA. Polonezii au fost linistiti atunci cand presedintele Obama a anuntat ca face mai multe pentru a proteja regiunea, in timpul vizitei sale efectuate la Varsovia, luna trecuta.

Pe de alta parte, liderul de facto al grupului Visegrad (din care fac parte Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia), premierul Poloniei, Donald Tusk, a propus un proiect ambitions: o uniune energetica. Scopul sau este urmatorul: statele membre ale Uniunii vor negocia, colectiv, cu Gazprom si vor imbunatati si interconectivitatea dintre tari pentru a permite Uniunii sa-si satisfaca cererea de energie si sa diversifice resursele atat intern, cat si extern. Tusk este unul dintre cei mai vocali sustinatori ai importului de gaze dinspre Caucaz. O piata mai competitiva inseamna, de-asemenea, importul de noi resurse de gaz dinspre Azerbaijan si din estul Mediteranei, precum si terminale pentru gaz natural lichefiat.

Atunci cand a inceput ciza din Ucraina, Donald Tusk, intr-un editorial publicat de Financial Times, a propus crearea unei uniuni energetice in Europa. Scopul Uniunii Europene, in viziunea lui Tusk, este acela de a reduce dependenta fata de combustibilul fosil venit dinspre Rusia.

De ce vrea Tusk o uniune energetica si ce ar presupune acest lucru? A creea un astfel de organism nu ar fi deloc simplu. Aceasta uniune energetica ar trebui sa cumpere gaz pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Chiar daca organismul propus ar face mai puternica pozitia Uniunii Europene in fata tarilor exportatoare, problema este ca multe companii de energie de stat din Uniune au semnat contracte pe termen lung pentru a primi gaz rusesc. Spre exemplu, nemtii de la E.ON si italienii de la ENI au contracte cu gigantul Gazprom pana in 2035!

 

Cehia si Slovacia

Pe de alta parte, liderii Cehiei si ai Slovaciei, spre deosebire de cei ai Poloniei, au spus-o raspicat ca ei nu considera ca este nevoie o crestere a gradului de securitate si nu vor accepta trupe NATO. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a comparat trupele NATO cu soldatii sovietici care au invadat Cehoslovacia in 1968!

NATO nu ar trebui sa trimita soldati in Ucraina, nici macar in eventualitatea in care Rusia isi continua agresiunea. NATO ar trebui sa lanseze o campanie militara numai daca un stat membru ar fi atacat si aceasta numai dupoa o decizie a Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite. Cred cu tarie ca nu va mai exista nicio agresiune pe care Rusia sa o exercite asupra altor teritorii ale Ucrainei.

Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei

Cea mai surprinzatoare schimbare de atitudine este cea a cehilor. In urma cu cativa ani, Cehia a fost de-acord sa construiasca un sistem de aparare american. Acest plan a starnit furia Moscovei iar Obama a abandonat ideea. Partidul de stanga Social-Democrat, care s-a opus acelui plan, se afla acum la guvernare. Vremurile lui Vaclav Havel, in care se punea accent pe drepturile omului, s-au cam dus. Acum, premierul Bohuslav Sobotka spune ca este o prostie incheierea relatiilor de afaceri cu Rusia si avertizeaza ca nu care cumva “sa se creeze o noua Cortina de Fier  intre Uniunea Europeana si Rusia.” Evident, cehii se simt mult mai in siguranta intrucat sunt inconjurati de state membre NATO si de Austria.

Pe de alta parte, Cehia s-a opus propunerii venite din Polonia de a contribui la crearea unui singur organism care sa guverneze contractele pentru furnizarea energiei in Uniunea Europeana si sa negocieze, in numele statelor membre, cu diversi furnizori, precum Gazprom.

In ceea ce priveste sectorul petrolier, Cehia a decis sa construiasca alte capacitati aditionale de transport a petrolului in cazul in care vor exista probleme pe ruta Druzhba. Noua retea de conducte ar trebui sa aduca petrol dinspre Germania in orasul Vohburg, acolo unde s-ar conecta cu conducta trans-alpina TAL care aduce petrol brut din Italia, din portul Trieste. Daca Rusia ar inchide reteaua Druzhba, atunci Cehia ar putea sa ia in considerare inclusiv achizitia retelei TAL.

In ceea ce priveste gazul, tara importa 91% din consumul intern iar 2/3 vine din Rusia. Restul cererii interne este asigurat de gazul norvegian.
Ce se intampla in Slovacia? Acolo, premierul Robert Fico a spus in repetate randuri ca vrea sa ramana un partener de incredere pentru Rusia, cu toate ca a jurat ca natiunea sa isi va indeplini obligatiile de membru NATO. Pe de alta parte…

Nu pot sa imi imaginez ca trupe straine vor fi dislocate la noi in tara. Slovacia are o experienta istorica in ceea ce priveste trupele straine. Haideti sa ne reamintim de ceea ce s-a intamplat cu invazia din 1969. Acest subiect este foarte sensibil pentru noi.

Robert Fico, premierul Slovaciei

Slovacia importa din Federatia Rusa aproape 98% din totalul consumului intern de gaz natural. In situatia Slovaciei, ca aproape tot consumul intern de gaz natural sa fie asigurat de Rusia, mai sunt Finlanda, Bulgaria si Austria. In 2008, compania Slovensky plynarensky priemysel a semnat un acord cu Gazpromul ca, pana in 2018, Slovacia sa fie alimentata cu 1 miliard de metri cubi de gaz natural pe an!

Slovacia este alimentata si cu petrol dinspre Rusia, in proportie de 100%, prin reteaua Druzhba. Daca vor fi probleme pe aceasta retea, atunci Slovacia ar beneficia de petrolul care curge prin conducta Adria, care proneste din Croatia, insa ar fi insuficient.

Slovacia a incercat sa isi diversifice resursele energetice. Pe masa de discutii exista un proiect de conducte care sa conecteze Bratislava cu Austrian Schwechat. ONG-urile slovace, opozitia si populatia sunt impotriva acestui plan, intrucat austriecii de la OMV ar vrea sa construiasca aceasta conducta si sa treaca prin Insula Zitny, acolo unde se gaseste ceea mai mare rezerva de apa potabila din Slovacia si care este protejata de lege.

 

Ungaria si Bulgaria

Ungaria si Bulgaria au continuat sa parafeze noi intelegeri economice prin care sa mareasca gradul de dependenta energetica fata de Rusia. Cel mai mare acord de acest gen este South Stream, o retea de conducte de gaze care ar fi trebuit sa conecteze Rusia, prin Marea Neagra, cu Bulgaria, Ungaria, Serbia si Austria.

Premierul maghiar Viktor Orban si-a schimbat radical tonul fata de Moscova, de cand a intrat pe scena politicii ca un tanar revolutionar. In 1989, Orban le cerea trupelor sovietice sa paraseasca tara. In 2010, politicianul de 51 de ani a cimentat si mai tare relatiile cu Rusia, parafand o serie de intelegeri energetice. Rusia este cel mai mare partener de schimburi comerciale din afara Uniunii Europene.

Spagatul pe care Viktor Orban il face intre Est si Vest a determinat Ungaria sa aiba o politica externa de izolare. Pe plan intern, tactica lui Orban a functionat, iar Fidesz a castigat o majoritate de doua treimi in alegerile din aprilie.


orbanViktor Orban: intre a fi “lacheul lui Putin” si a asigura Ungariei securitatea energetica

Focul incrucisat intre Ungaria si Uniunea Europeana este si astazi in derulare. Uniunea Europeana s-a opus legilor maghiare privind Banca Centrala, sistemul judiciar si mass-media. Orban, la randul sau, s-a opus oricarei modificari legislative care ar ingradi suveranitatea Ungariei. Spre exemplu, Orban nu isi doreste o politica fiscala comuna, la nivelul intregii Uniuni Europene. Pe de alta parte, desi infiereaza Uniunea Europeana, Orban nu se supara atunci cand primeste fonduri europene in valoare de 3,5 miliarde de euro pe an, pana in 2020. Bravada si mandria nationala se pare ca mai palesc atunci cand este vorba de bani.

Continuand, Orban a avut un cuvant de spus impotriva si atunci cand s-a pus problema sanctiunilor pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina. Premierul Ungariei a respins orice fel de alte sanctiuni punitive, considerand ca asemenea masuri ar fi impotriva intereselor Europei si, evident, ale Ungariei.
Citeste tot articolul aici!

Orban a avut un cuvant de spus impotriva si atunci cand s-a pus problema sanctiunilor pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina. Premierul Ungariei a respins orice fel de alte sanctiuni punitive, considerand ca asemenea masuri ar fi impotriva intereselor Europei si, evident, ale Ungariei.

In scandalul interceptarilor “Waitergate” din Polonia, acolo unde a fost descoperita o activitate intensa a serviciilor secrete rusesti, Orban a fost etichetat de politicienii polonezi ca fiind “lacheul lui Putin”. Ungaria face parte din grupul tarilor europene care sunt dependente extraordinar de mult de gazul rusesc. De-aceea, Orban a sustinut pana in panzele albe proiectul South Stream, cu toate ca institutiile europene au considerat ca acest proiect contravine legislatiei comunitare.

In Bulgaria, liderii au mandatat consortiul condus de Ghenadi Timicenko, un oligarch apropiat de Kremlin si care este pe lista sanctiunilor americane, sa construiasca portiunea bulgara a Sourh Stream. Bulgaria este, probabil, cea mai pro-rusa tara din zona. Actualul guvern si simpatizantii sai este format din fosti comunisti. Vestul se teme ca, in unele cercuri ale UE si NATO, acestia ar lucre in secret pentru interesele Rusiei.

 

Related posts

Gazoductul Nord Stream 2 se confruntă cu noi probleme de mediu

Adelina Miron

Moștenirea climatică a Angelei Merkel. Ce șanse are Germania pentru a-și îndeplini țintele de diminuare a emisiilor de carbon

Adelina Miron

Construcția gazoductului Nord Stream 2 escaladează tensiunile dintre Rusia și Uniunea Europeană

Adelina Miron

Danemarca deschide calea pentru Nord Stream 2. Conducta nu va oferi securitate energetică, ci va crește dependența UE de Rusia

Adelina Miron

Banca Europeană pentru Investiții oprește finanțarea proiectelor bazate pe combustibili fosili și devine prima ,,bancă climatică’’

Adelina Miron

Recunoașterea energiei nucleare drept energie verde scindează comunicarea Franței cu Germania

Adelina Miron

9 comments

avatar
fane July 21, 2014 at 10:26 am

Domnule Robert Fico (premierul Slovaciei), faceti o confuzue: in 1968 trupele sovietice au intrat in Cehoslovacia brutal, fara sa va ceara permisiunea, si in interesul exclusiv al URSS. Pe cand acum , chiar daca esti membri NATO , NATO nu te poate totusi obliga sa-i permiti trupele pe teritoriul tau, trupe care te-ar apara de Rusdia acum. Se stie ca unde intra Rusia , de-acolo nu mai pleaca (exceptie a fost cu Romania pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej ca a stiut cum sa-i fenteze), pe cand americanii nu stau o vesnicie in tara respevtiva.

Reply
avatar
europolitics.ro July 21, 2014 at 10:43 am

Confuzia lui Fico este, evident, voita 🙂 Slovacia depinde cam 100% de resursele energetice din Rusia. Orice iesire in decor a slovacilor ar putea fi aspru sanctionata de Putin. Cat despre invazia din ’68, puteti citi mai multe in acest articol : http://europolitics.ro/imagini-simbol-si-cum-au-strivit-sovieticii-mugurii-primaverii-de-la-praga/

Reply
avatar
trupetele July 22, 2014 at 11:31 am

A fentat ciuciu bolsevicul n-a fentat nimic VATICANUL le a spus rusilor sa plece din tara latina ca ar fi stat o vesnicie plus ca eram inconjurati numai de bolsevici..

Reply
avatar
Pisti July 27, 2014 at 4:34 am

@Fane
Ce armata straina intra in alta tara ca sa o “apere”?
Nato a fost conceputa ca sa contracareze URSS… URSS nu mai exista, insa nato se extinde, inghite tara dupa tara, provocand teroare si haos…
Argentina, Australia… Parteneri privilegiati Nato… Probabil mancatorii de strut din Patagonia erau tinta URSS….???

Reply
avatar
Radu July 21, 2014 at 7:00 pm

Cred ca adevarata anliza trebuie facuta in ceea ce priveste dependenta de Rusia a Germaniei. Acolo este adevarata problema a tarilor din Europa. Germania si Merkel actioneaza ca o anexa a Rusiei. Ce reactie a avut Mutti Merkel fata de criza din Ucraina? Si-au asigurat gazul prin North Stream iar acum tine capul sub masa si in afara de cateva comentarii de gaina beata, ca spera ca Rusia sa faciliteze accesul la site, si asta abia cand treaba a devenit atat de penibila incat a trebuit sa cotcodaceasca ceva, a reusit sa iasa de sub masa. De ce sa-i criticam pe slovaci si unguri cand au fost lasati de Germania dar si de EU sa se descurce? Ce sa faca ei cand Germania face sluj la usa lui Putin dovedind o slugarnicie gretoasa? ce reactie a avut Germania si ” lidera EU Merkel” cand a fost anexata Crimeea? Dar cat de belicoasa si razboinica a fost impotriva Serbiei? Sau impotriva grecilor cand cu criza datoriei. Va mai amintiti cata indignare oripilata ne-a aratat fosta membra STASI fata de greci? Si uite ce mielusica beata si muta e in fata lui Putin. Mi se face scarba si ma intreb cu ce nesimtire va ma dai indicatii si sfaturi in Europa aceasta ” vacuta” care a adus UE si zona Euro in pragul destramarii.

Reply
avatar
europolitics.ro July 21, 2014 at 8:07 pm

Mi-ati dat o idee foarte buna. Maine veti putea citi pe europolitics.ro un material despre Nord Stream si dependenta Germaniei fata de gazul rusesc 🙂

Reply
avatar
Gabi July 23, 2014 at 1:22 pm

O placere sa lecturezi articole bazate, de actualitate si la obiect ! Unde este insa Romania in articolul Dvs.?

Reply
avatar
Pisti July 27, 2014 at 4:36 am

🙂

Reply
avatar
Ucraina se pregateste de sanctiuni: vrea sa interzica tranzitul cu gaze din Rusia a Europei | europolitics August 9, 2014 at 9:15 am

[…] Fostul bloc sovietic, la mana lui Putin: cine “joaca” cu Rusia si cu interesele sale energetice […]

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia