fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Cand a aflat Iuliu Maniu ca Churchill i-a vandut Romania lui Stalin: “Nici nu mi-a trecut prin cap s-o salvez!”

Atunci cand privim atitudinea lui Churchill fata de Uniunea Sovietica, automat am fi tentati sa credem ca Churchill a fost unul dintre cei mai vocali avocati ai luptei impotriva bolsevicilor. Discursul sau de la Fulton (Missouri) a fost considerat de multi istorici ca fiind prima salva trasa in timpul Razboiului Rece. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, atunci cand Uniunea Sovietica a devenit un aliat important fara al carui ajutor razboiul din Europa nu ar fi fost castigat, atitudinea sa a fost complet diferita.

Intorcandu-ne si mai mult in istorie, pe vremea cand Churchill era ceva mai tanar, acesta avea niste convingeri pe care avea sa le uite peste 30 de ani. Foarte greu s-ar gasi un alt personaj politic marcant, in istorie, care sa fi rostit atatea cuvinte urate la adresa Uniunii Sovietice.

“Comunismul este o epidemie mult mai periculoasa decat ciuma sau tifosul” – Illustrated Saturday Herald, 25 ianuarie 1920

“Politica pe care o voi preconiza intotdeauna fata de Uniunea Sovietica este aceea de rasturnare si distrugere a acestui regim criminal” – The Times, 10 noiembrie 1920

“Bolsevic este sinonim cu sangeros si masacru in masa!”

 

Dualul Churchill si sovieticii

Churchill a avut un singur obiectiv: chiar daca detesta pana la Dumnezeu (daca Churchill avea vreun Dumnezeu…) regimul sovietic, el nu a contenit vreodata in a planuin sa-i atraga pe-acestia in postura de aliati pentru a distruge nazismul. Asta ar fi provocat, evident, o emotie mult mai puternica in fata omenirii.

Cabinetul britanic nu a fost alarmat deloc atunci cand Uniunea Sovietica a invadat Polonia. Britanicii au rasuflat usurati atunci cand au aflat ca, in baza Acordului anglo-polonez semnat in august 1939, acestia nu sunt deloc obligati sa intervina impotriva rusilor. Churchill chiar le-a urat bun-venit rusilor intr-un memorandum. El stia ca rusii vor incerca sa construiasca un bloc, in Balcani, pentru a-si proteja propriile interese din zona, dar si pentru a avea un tampon in fata unei posibile amenintari din partea Germaniei.

Scarba lui Churchill pe care bolsevismul i-o provoca palea, insa, in fata urii fata de nazisti. Un alt episod interesant din istorie: atunci cand Uniunea Sovieica a atacat Finlanda, populatia britanica a fost cuprinsa de emotie iar sentimentul popular era de sustinere a finlandezilor, care au luptat eroic in fata sovieticilor. Vazand reactia populatiei britanice, Churchill trimite de ochii lumii ajutor militar aviatic si a facut presiune si pe SUA sa ajute Finlanda. Motivul era altul, nu grija sa fata de Finlanda: Churchill se folosea de finlandezi pentru un atac surpriza asupra Norvegiei, pentru a opri tranzitul de fier dinspre Suedia spre Germania.

 

Churchill ii vinde Europa de Est lui Stalin pe o bucatica de hartie

Pe 9 octombrie 1944, Roosevelt il delega pe ministrul de externe Averell Harriman sa-i asiste la Moscova pe Stalin si pe Churchill la impartirea lumii. Aceasta ar putea fi numita Noaptea Infamiei.

Asteptandu-l pe premierul polonez, Churchill considera “ca este momentul potrivit pentru afaceri” ii spune lui Stalin: “Hai sa aranjam treburile noastre in Balcani. In ceea ce priveste Marea Britanie si Rusia, ce ai spune dumneata  sa aveti 90% predominare in Romania, noi sa avem 90% in Grecia  si Iugoslavia sa o avem 50%/50%?””

Desigur, Churchill nu a facut-o de capul lui. Pe 20 februarie 1943, Roosevelt vorbeste cu cardinalul Spellman, caruia ii impartaseste ideile sale despre organizarea lumii dupa razboi, vorbind categoric despre “zona de influenta rusa din Europa de Est” si de o zona de influenta anglo-rusa in Europa de Apus.

In memoriile sale, Churchill admite: “No such ideea had ever crossed my mind!” Era vorba despre Europa de Est… Churchill nu a avut niciodata in plan ca alianta anglo-americana sa debarce in Balcani si sa le taie calea sovieticilor. Churchill voia sa protejeze Mediterana si sa inainteze pana la Trieste, apoi pana la Ljubliana, Zagreb si Viena, pentru a nu mai inainta nimeni spre Marea Britanie. In plus, lui Stalin trebuia sa i se ofere un targ pentru a intra in razboi alaturi de americani si britanici impotriva Japoniei.

Cui ii pasa sa debarce in Balcani? Balcanii nu aveau nicio miza pentru Churchill! In 10 martie 1943, adica in plin razboi, aparea un articol tulburator in The Times. Ziarul era detinut, la acea vreme, de Lord Beaver, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Churchill si ministrul armamentului.

“Trebuie subliniat ca politica de splendida izolare a Marii Britanii a incetat prin distrugerea raportului de forte de pe continentul european. Acelasi lucru se poate spune si despre politica de izolare a Rusiei prin dezinteresarea ei voita de treburile europene. Marea Britanie are, ca si Rusia, acelasi interes comun in participarea amandoua la afacerile continentale, fiind ca nu poate fi vorba de securitatea Europei de Apus fara securitatea Europei de Rasarit, care securitate a Europei de Rasarit nu poate fi asigurata si bazata decat pe puterea armata a Rusiei! Realizarea securitatii in Europa nu se poate face decat printr-o continua politica de colaborare intre Rusia si Marea Britanie.”

 

Cand a aflat Opozitia ca Romania a fost vanduta?

La Yalta, Churchill a vandut Europa de Est pe o bucatica de servetel. Simtind ca, daca ar iesi la iveala, imaginea sa ar fi fost complet deteriorata, Churchill l-a rugat pe Stalin sa arda hartia. “Poti sa o pastrezi tu”, i-a spus Stalin. In Noaptea Infamiei, Churchill ii spune lui Stalin: “Este mai bine sa exprimam aceste lucruri in termeni diplomatici si sa nu folosim fraza <<impartind in zone de influenta>>, intrucat americanii ar putea fi indignati.”

Opozitia romana, condusa de Iuliu Maniu, se pare ca ori a avut informatii, ori a intuit ca se intampla ceva. De gandit le-a dat modul in care se comportau sovieticii in Romania, de parca erau stapanii absoluti ai tarii.

La sase saptamani dupa acordul Hitler – Stalin, pe 27 noiembrie 1944, Iuliu Maniu il implora pe Chrchill, prin reprezentantul politic al Marii Britanii, sa-i spuna adevarul. Le Rougetel trimite o telegrama ultrasecreta guvernului de la Londra:

L-am vazut azi pe Iuliu Maniu. Era deprimat si perplex.” Le Rougetel admitea, in telegrama, ca situatia din tara era ingrijoratoare si suveranitatea Romaniei era intr-un pericol iminent.

Maniu i s-a adresat si lui Stevenson, maresalul de aviatie, ca “daca imprejurarile o impun si guvernul englez vrea ca Romania sa intre sub sfera de influenta sovietica, as fi recunoscator domnului Chrchill, daca mi-ar da un raspuns precis la aceasta chestiune!”

Maniu se temea de un razboi civil si a primit un raspuns de la Churchill pe 1 decembrie 1944, dupa 50 de zile dupa ce a vandut Romania la Uniunea Sovietica absolut incredibil:

“Bineinteles, noi nu avem cum sa facem asemenea marturisiri!”

Nici Stevenson si nici Le Rougetel nu stiau despre pactul Churchill – Stalin.

Opozitia romana simtea ca Churchill le pregateste ceva. Nicolae Penescu, fostul secretar al PNT, afirma in cartea sa, La Roumanie de la Democratie au Totalitarisme ca, “pe cand guvernul Groza se afla la Moscova, noi am aflat in octombrie 1944 ca s-ar fi incheiat un acord intre Churchill si Stalin privind Romania.”

Secretarul de Stat al SUA ii scrie ambasadorului american din Uniunea Sovietica, pe 9 decembrie, faptul ca “membrii guvernului si oameni de afaceri romani considerau ca Marea Britanie si SUA si-au incalcat promisiunile si au abandonat Romania rusilor. Poporul roman, care a crezut ca tara nu-i va fi ocupata de rusi, zice azi ca guvernul sau l-a inselat. Maniu este profund deceptionat de Marea Britanie!”

Tot pe 9 decembrie, Burton Berry consulul SUA la Bucuresti, ii scrie secretarului de stat american:

Cu o deosebita emotie, Iuliu Maniu mi-a cerut sa-i spun daca America si Marea Britanie isi doresc ca Romania sa faca parte din Uniunea Sovietica. Daca este asa, va rog sa-mi spuneti, va rog sa-mi spuneti deschis, pentru ca eu pot, asa tarziu cum este acum, sa aranjez lucrurile pentru Romania mai bine decat o vor putea face ciomunistii. […] I-am spus lui Maniu, ca din cate stiu din declaratia lui Molotov facuta in primavara, armistitiul indica faptul ca cei trei mari aliati se asteptau ca Romania sa fie un stat independent si suveran.

Burton Berry mai vorbea despre lichidarea Romaniei democratice. Stia foarte bine ce rol juca Maniu in Romania:

Maniu a stat ca o stanca si ca un campion al sentimentelor si actiunilor pro-aliate, chiar si in zilele negre ale dictaturii lui Antonescu. De aceea este important ca Maniu sa nu fie lasat sa impartaseasca convingerea generala ca dizolvarea si lichidarea Romaniei democratice este in curs a se consuma!

Iuliu Maniu credea cu tarie ca semnarea de catre Rege a armistitiului de la 23 august 1944, la care el nu a participat in niciun fel, a fost o greseala. Maniu era convins ca armata romana putea sa mai reziste mult si bine pe linia Focsani – Galati si aproba intrutotul semnarea armistitiului, dar de pe o pozitie de forta. Dar, capitularea neconditionata a facut din Romania o victima sigura iar Maniu nu mai putea decat sa-si planga durerea sa si a poporului roman, luandu-i la rand pe Le Rougetel si pe Burton Berry.

Related posts

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

6 comments

avatar
Cartman August 8, 2014 at 9:54 am

Maniu era de negasit in ziua de 23 August si il cautara insistent…A lasat singur pe Rege, la 22 de ani cu singurul sprijin ce il avea (cei din Palat).
Maniu are marei bube ( a se vedea scrisoarea Maresalului Antonescu catre Iuliu Maniu).

Reply
avatar
NICU October 12, 2015 at 3:28 pm

Churchill a salvat Grecia pentru a controla Canalul de Suez şi atât.Stalin a anunţat din anul 1935 că statele care vor ataca pe URSS vor fi transformate în socialism. A scăpat Finlanda care nu a trecut vechea graniţă în URSS şi a ieşit din război atacând pe germani.Dacă Churchill nu s-ar fi dus la Stalin, Grecia ar fi devenit R.P.Elenă sau Grecia.

Reply
avatar
Mihaitza November 25, 2015 at 12:21 pm

Corect! Plus ca putina lume stie sau isi mai aminteste ca Romania declarase razboi SUA si Angliei,nu pe cale de consecinta ca aliat al Germaniei ci declaratie personala! Asadar Churchill nu a “vandut” nimic caci nu avea nimic (ma refer la Romania).Mai mult,vorbim de discutiile dintre doi aliati (Rusia si Anglia plus SUA) despre o tara dusmana,aflata intr-un bloc invadator! Eu sunt consternat cand aud voci aparent informate care afirma “bunicii i-au asteptat in zadar pe americani sa-i scape de rusi”!!! Adica Trumann urma sa spuna americanilor ca razboiul nu s-a terminat caci mai trebuie sa se lupte si cu rusii (aliatii lor) pentru ca au ocupat Romania (tara ce le declarase razboi!)!! Oare intelege cineva absurdul situatiei??? Cat despre ” dualismul” lui Churcill,faptul ca s-a aliat cu rusii impotriva Germaniei nu contravine deloc opiniei lui referitoare la comunism! Germania bombarda Anglia,erau din 1939 in razboi si ei,englezii,aveam nevoie de orice aliat posibil!!

Reply
avatar
Dacu April 23, 2016 at 9:33 pm

Dar tu iti dai seama ce spui ?
Normal ca lui Churchill nu i-a pasat de Romania.
Ca lui nu i-a pasat de nimeni. Decat de … ce ii iese lui. Baiat de baiat, ce mai.
Dar tot Estul Europei … a fost inamicul aliantei Rusia, Anglia, SUA ? Toti meritau sa intre sub papucul rusesc ? (Daca nu-l interesa Suez-ul, nici Grecia nu mai conta)
Vezi ca in articol scrie ca parerea lui Churchill era (dinainte de razboi) ca tot Estul – trebuia “securizat” de rusi, iar vestul de ei.
Deci nu e situatie particulara a Romaniei.

Ia gandestete la Polonia. Este exemplul cel mai bun de stat (mare) terfelit de toate marile puteri: de la nazisti, comunisti si “fortele democratice”. Conform tratatelor in vigoare trebuiau aparati de Anglia in cazul in care erau atacati. Au fost invadati si cuceriti de nazisti, rusi, guvern plecat in exil la Londra, forte militare in exil au luptat pe diferite fronturi in sprijinul Angliei, guvernul spera sa fie repus la terminarea razboiului. Au fost ocupati, distrusi, n-au fost aparati de marile puteri care trebuia sa-i apere (nici n-aveau cum), au continuat sa creada si sa sprijine Anglia, razboiul s-a incheiat si n-au primit nimic. Au intrat in zona “securizata” de rusi.

Asta arata ca Churchill a vandut. Poate nu de Romania trebuia sa-i pese, dar este o rusine (parerea mea) pt Anglia cum s-a comportat (intotdeauna dupa interesul propriu fara prea multe principii, si conditionat) in Polonia, Yugoslavia, Albania, etc. Dar de invingatori numai de bine.

Stiai de exemplu ca Anglia a sabotat incercarile Romaniei de a iesi din alinanta cu Germania ? (Vroia sa o pastreze alaturi de Germania sa pice impreuna.) O parte a politicienilor de la Bucuresti (opusi lui Antonescu) incerca sa duca tratative cu Anglia -SUA. A trimis pe ascuns un personaj la Instambul iar englezii au anuntat Gestapoul care l-a arestat.

Razboiul e foarte urat. Nici nu stim ce urat este. Mai ales unul disperat ca asta. Toti, absolut toti au facut lucruri groaznice. Toate justificate de grozaviile razboiului. Principiile sunt bune pt. timp de pace si discursuri in fata maselor.

Este o naivitate sa crezi ca uni au fost perfecti. Nici vorba. Doar ca doar unii scriu istoria. Si imaginea lor este indelung periata.

Reply
avatar
Nica Valeriu June 1, 2017 at 7:12 pm

,,Semnarea de catre Rege a armistitiului de la 23 august 1944,, ???? HOPA !!! Când eu ştiu că pe 23 august 1944 a fost mai mult lovitură de palat. Şi încă ceva.Nu prea cred eu ca IULIU MANIU care a murit în închisorile COMUNISTE să fii crezut el că REGELE MIHAI să fii semnat un armistiţiu pe 23 august 1944.

Reply
avatar
tepes Ilenia February 26, 2020 at 6:05 pm

,,mie m-ia venit rândul sâ dau ultimul banchet,înseara de 22(1945)…..am așezat pe președinte la dreapta mea și pe Stalin în stânga….Stalin a propus…urmâtoarea noastrâ întâlnire sâ fie la Tokio…….Ne-amgolit amândoi paharele…..și ne-am privit aprobator.Apoi Stalin mi-a spus
-Dacâ e imposibil să-mi dați o poziție fortificatâ în Marmara,n-am putea avea o bază la Dedeagatch?
M-am mulțumit sâ spun
-Am să sprijin mereu Rusia în pretenția de a avea acces la mare in tot cursul anului.
a doua zi ,24, dupa ce s-a terminat ședinta NOASTRÂ plenarâ……l-am văzut pe președinte ducându-se la Stalin și cei doi au conversat singuri…cu interpreții lor.Eu eram la cinci metri…și am urmârit cu mare atenție convorbirea importantâ Știam ce avea sâ facâ președintele.Ce era vital de mâsurat era efectul asupra lui STALIN.Vâd totul de parcâ ar fi fost ieri. El parea încântatO bombâ nouâ!De o putere extraordinarâ! Probabil decisivâ în întreg râzboiul japonez! Ce noroc!,,scria Winston Churchill în cartea ,,Al Doilea Râzboi Mondial
Și ne întrebâm de ce ne-a negociat Țara pentru salvarea Greciei așezatâ în traiectotia interesului direct al Marii Britanice?

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia